Stojíme na rozcestí. Uzavíráme jednu kapitolu, abychom mohli otevřít novou. | Ampi – Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s.

Stojíme na rozcestí. Uzavíráme jednu kapitolu, abychom mohli otevřít novou.

STOJÍME NA ROZCESTÍ. Jako organizace i jako jednotlivci.Na podzim 2023 jsme strategicky mapovali, kdo všechno je po 10 letech součástí AMPI vesmíru. Rozrostli jsme se možná až moc rychle. A tak vyvstala jasná potřeba přehodnotit své fungování i strategie.

Výsledkem je, že z důvodu nedostatku vnitřních a vnějších zdrojů uzavíráme projekt KPZkoALICE a z AMPI bohužel odchází tým, který se věnoval jeho aktivnímu rozvoji a budování sítě komunitou podporovaného zemědělství.

Ovšem věříme, že všechno, co se událo, děje a bude dít, je důležitý proces učení a zrání. Končí jen jedna kapitola hnutí potravinových iniciativ, aby se mohla otevřít nová. Situace se proměňuje a je potřeba proměnit rámec a přístup. Otevřít prostor pro nové příležitosti.

Kam bude směřovat další vývoj?

Nadále se budeme věnovat vzdělávání dětí a mládeže, ale také místním potravinových systémům a podpoře nové generace ekologických zemědělců. I nadále budeme spolupracovat s dalšími organizacemi u nás i v zahraničí. Díky svým zkušenostem může být AMPI inkubátorem nových projektů, kterým na čas poskytne prostor, aby zde mohly vyrůst, zesílit a osamostatnit se. Podobně, jako se to povedlo v případě Farmářská škola – nyní už vyšší odborné školy ekologického zemědělství.

V každém případě věříme, že principy komunitu podporovaného zemědělství KPZky jsou a budou živé. SPOLUPRÁCE, VZÁJEMNOST, DŮVĚRA a AGROEKOLOGIE. To jsou hodnoty, které vždy budou PŘISPÍVAT K HARMONII a VYTVÁŘENÍ ZDRAVÝCH a ŽIVOT PODPORUJÍCÍCH SYSTÉMŮ. Schopnost tvořit blízké vztahy, propojovat se a vzájemně se podporovat je a bude nezbytná.

A nás těší, kolik se toho v tématu živého zemědělství děje. O tom vám i nadále budeme přinášet čerstvé zprávy třeba v našem newsletteru.

Ilustrace: Radim Seydl