Slepice v Praze: Jak komunitní projekt podpořil sousedské vztahy a přinesl radost dětem | Ampi – Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s.

Slepice v Praze: Jak komunitní projekt podpořil sousedské vztahy a přinesl radost dětem

Nápad, který proměnil zanedbaný pozemek na ulici U Cibulky v Košířích v živé a komunitně prospívající místo, se zrodil v roce 2020. Na 220 m² pronajatého pozemku vzniklo slepičí družstvo, které se stalo nejen místní atrakcí, ale také silným pojítkem mezi sousedy.

Jak to všechno začalo?

Vše začalo na podzim 2020, kdy skupina 13 rodin, převážně s malými dětmi, oplotila a vyklučila pozemek. „Část stromového a keřového patra jsme záměrně zachovali, aby to vzniklé ploše přidalo na kráse a přírodní rozmanitosti. První kurník pro 15 slepic jsme zakoupili, ale brzy se ukázal jako nevyhovující. Po třech letech jsme ho proto prodali a letos na jaře jsme společnými silami postavili nový kurník podle vlastních zkušeností a požadavků, tentokrát už pro 30 slepic,“ vypráví o rozvoji projektu Dagmar Šormová ze spolku Hájovna. Nový moderní kurník disponuje solárním panelem a osvětlením.

Denní péče o slepice

Jak funguje péče o slepice v rámci tohoto projektu? „Každý den má jedna rodina na starosti slepice – ráno je nakrmí, zkontroluje vodu a sebere vajíčka. Večer se ujistí, že všechny slepice jsou bezpečně uvnitř kurníku,“ vysvětluje fungování Dagmar Šormová.  Kdyby rodina nemohla zajistit péči, musí najít náhradu mezi sousedy či přáteli. Navíc, kvůli místní fauně, jako jsou kuny a lišky, je důležitá důslednost v péči.

Důležitou součástí projektu je i osvěta.

Komunitní duch a místní atrakce

Slepičí družstvo se stalo místní atrakcí, kam chodí děti na vycházky a obdivují slepičky, které mají jména a kroužky. Cesta kolem výběhu je často plná dětí a dospělých, kteří si užívají pohled na tyto opeřené obyvatele. Důležitou součástí projektu je ale i osvěta.  Jak říká Dagmar Šormová: „Místní obyvatelé už téměř všichni dodržují zákaz krmení pečivem, povoleno je pouze zelené, ovoce, zelenina a loupaná slunečnicová semínka.“

Úspěšný a inspirativní projekt

Projekt se ukázal jako velmi úspěšný. I když čtyři rodiny postupně odešly, zájem je stále obrovský a čekací listina dlouhá. „Kolem výběhu vede cesta, a slepičky se staly tak oblíbené, že projekt ani nepropagujeme veřejně – místní vědí, že je to komunitní záležitost,“ uzavírá Dagmar Šormová.

Závěr

Slepičí družstvo v Košířích je skvělým příkladem toho, jak komunitní projekt může zlepšit sousedské vztahy, přinést radost dětem a oživit veřejný prostor. Tento funkční a roky prověřený příklad ukazuje, že i v městském prostředí může vzniknout malý ráj pro slepice i lidi.

Více o projektu a dalších aktivitách v lokalitě Cibulka se můžete dozvědět na spolekhajovna.cz
nebo si přečtěte článek na stránkách Českého rozhlasu.

Článek připravila Klára Hrdá

Fotky ze stavby a křtu druhého kurníku – Dagmar Šormová