Půda má jiné cíle, než má hospodář | Ampi – Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s.

Půda má jiné cíle, než má hospodář

Článek „Půda má jiné cíle, než má hospodář“ přináší rozhovor Tomáše Uhnáka s Jaroslavem Záhorou, předním českým odborníkem na půdní mikrobiologii, který se věnuje výzkumu půdních mikroorganismů a jejich zásadní roli ve fungování půdního ekosystému. Záhora v rozhovoru přibližuje, jak rostliny díky spolupráci s mikroby získávají živiny i bez externích vstupů, a jak současné zemědělské praktiky, založené na intenzivním používání hnojiv a pesticidů, narušují přirozené vztahy v půdě. Diskutuje také koncept půdní úrodnosti a kvality půdy, který se postupně vyvíjí směrem k většímu zohlednění ekologických služeb půdy, jako je udržování vody či podpora zdraví celého ekosystému.

Z rozhovoru vyplývá zásadní rozdíl mezi současným přístupem k zemědělské půdě, který je orientován na maximalizaci výnosů, a přirozeným vývojem půdy v ekosystémech, kde hraje klíčovou roli symbióza mezi rostlinami, mikroorganismy a půdními procesy.

Tři hlavní body rozhovoru:

  1. Půdní mikroorganismy: Záhora vysvětluje, jak rostliny získávají živiny skrze symbiózu s půdními mikroorganismy, což umožňuje snižovat závislost na anorganických hnojivech.
  2. Kvalita půdy: Kvalita půdy by neměla být měřena pouze výnosy, ale i schopností půdy podporovat ekologické funkce, jako je koloběh vody a udržení biologické produktivity.
  3. Master Properties: V roce 2019 byly definovány tzv. hlavní půdní vlastnosti (Master Properties), které mohou sloužit jako indikátory zdraví a kvality půdy. Tyto vlastnosti zahrnují například obsah organické hmoty a stabilitu půdních agregátů.

Celý článek je k přečtení zde.