Obnova struktury půdy a půdní biodiverzity: Rozhovor s půdním mikrobiologem Jaroslavem Záhorou | Ampi – Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s.

13. září vyšel na webu Kapitál rozhovor Tomáše Uhnáka s půdním mikrobiologem Jaroslavem Záhorou nazvaný: Obnovit strukturu půdy a bohatost půdní havěti

Jaroslav Záhora v něm upozorňuje na klíčové faktory, které přispívají k půdní úrodnosti a jak může zemědělství změnit svou praxi, aby byla půda zdravější a odolnější vůči klimatickým změnám. Jedním z největších problémů je podle Záhory narušení rovnováhy mikroprvků v půdě.

„Moderní zemědělství často vede k vyčerpání mikroživin, což se projevuje i na kvalitě našich potravin. Například dnes potřebujeme sníst osm jablek, abychom získali stejné množství mikroprvků, jako z jednoho jablka pěstovaného před několika desetiletími,“ uvádí Záhora.

Klíčem k obnově půdní struktury je diverzifikace osevního postupu a správný výběr meziplodin. Bohatá směs různých plodin zvyšuje biodiverzitu půdní mikroflóry a pomáhá regenerovat půdu. Meziplodiny, jako jsou brukvovité a bobovité rostliny, hrají zásadní roli ve fixaci dusíku a zlepšování půdního profilu. Záhora zároveň upozorňuje na rostoucí zájem o bezorebné metody hospodaření, které minimalizují erozi a ztrátu živin, ale vyžadují pečlivou přípravu a adaptaci půdního ekosystému.

Obnova půdy není jen technickou záležitostí, ale komplexním procesem, který vyžaduje respekt k přírodním zákonitostem a dlouhodobou péči. Podle Záhory je cesta k udržitelnému zemědělství založena na spolupráci rostlin, mikroorganismů a farmářů, kteří musí přehodnotit současné postupy a dát přednost ekologickým metodám zpracování půdy.

Více se dočtete zde: https://kapital-noviny.sk/obnovit-strukturu-pudy/