O extenzivním ovocnářství, etice a udržitelnosti | Ampi – Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s.

O extenzivním ovocnářství, etice a udržitelnosti

Rozhovor Tomáše Uhnáka s potulným sadařem Dominikem Grohmannem: O extenzivním ovocnářství, etice a udržitelnosti

V rozhovoru můžete prozkoumat mnoho vrstev ovocnářství – od ekologického a extenzivního pěstování až po etické zacházení se stromy a jejich roli v krajině. Grohmann vysvětluje, že extenzivní ovocnářství zahrnuje nejen produkci ovoce, ale i důležité mimoprodukční funkce, jako je podpora biodiverzity, protierozní ochrana nebo zakládání komunitních sadů.

Dočtete se také o rozdílech mezi intenzivním a extenzivním pěstováním, udržitelnosti ekologických sadů, a o tom, proč staré odrůdy často chybí v současném intenzivním ovocnářství. Grohmann sdílí svůj pohled na rostoucí trend komunitních výsadeb, bariéry ekologického zemědělství a výzvy spojené s nevhodnými výsadbami stromů.

Závěrem zdůrazňuje, že péče o stromy je nejen ekologickým, ale i společenským přínosem, a výsadby stromů mohou být aktivizačním nástrojem, pokud jsou realizovány správně. Rozhovor je příležitostí nahlédnout do praxe extenzivního ovocnářství i širších souvislostí vztahu člověka a krajiny.

Celý rozhovor najdete na novém portálu Živé zemědělství: Ovocnářství je mnohovrstevnatá disciplína.