V současnosti roste poptávka po lokálních farmářských produktech. Spolu s tím také vzniká potřeba najít nové cesty, které usnadní jejich přesun ke spotřebitelům. Právě na způsob, jak lokální potraviny nejlépe dostat k místním obyvatelům se zaměřil loňský Challenge Lab, který proběhl v rámci projektu Živý region. Vítězným projektem se staly samoobslužné farmářské prodejny, které nejen podporují místní zemědělce, ale také snižují emise oxidu uhličitého díky výrazně zkrácené distribuční trase. O tom, jak projekt podporující farmářské samoobslužné prodejny vznikl a jak se mu daří nyní, si můžete v Ekolistu přečíst rozhovor s Markétou Lazarovou z Tišnovské spižírny.
Krom toho si můžete poslechnout Markétu Lazarovou a Marka Šípa (Contio), když mluvili o projektu bezobslužné prodejny na našem lednovém festivalu Mrkev v zimě vol. 3.
Článek vznikl vznikl jako součást aktivit Živého regionu, který je podpořen v rámci projektu: „Zavedení konceptu BIO regionu jako podpůrné sítě pro biodiverzitu v české krajině: Pilotní aplikace výzkumu“ a financován z Fondů EHP a Norska 2014-2021 program CZ-ENVIRONMENT.