Na přelomu února a března se v Národním zemědělském muzeu v Praze konalo Symposium Živé zemědělství, které se letos zaměřilo na ekologické a biodynamické vinařství a ovocnářství. Hlavními tématy byly důsledky klimatické změny, způsoby, jak chránit půdu a ovocné stromy před extrémy počasí, ale také význam biodiverzity v zemědělství.
Odborníci představili inovativní přístupy k pěstování révy vinné a ovocných stromů, včetně biodynamických metod, šetrného řezu révy Simonit&Sirch nebo přínosu květnatých pásů pro krajinu. Diskutovalo se také o výzvách a příležitostech ekologického ovocnářství a o překvapivých reakcích zákazníků na bio ovoce, které je „až moc hezké“.
Zajímavým pohledem na české zemědělství byla přednáška o samozásobitelství, které se podle výzkumů věnuje přes 40 % české populace. Praha se přitom pyšní největší plochou veřejně přístupných sadů na světě.
Celý souhrn z konference si můžete přečíst na webu Živé zemědělství: https://zivezemedelstvi.cz/vinari-ovocnari/symposium-zive-zemedelstvi-2025/