Začíná sezóna KPZ | Ampi – Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s.

Začíná sezóna KPZ

KPZ po celém světě funguje na principech dlouhodobého partnerství, lokálnosti, vzájemnosti, sdílení rizika i přínosů šetrného hospodaření.  Od roku 2015 se vždy v únoru celosvětově slaví Mezinárodní den KPZ. Letos to bylo 22. února. K oslavám se může připojit každý, komu není lhostejné, jak to, co jíme, mění naši krajinu. V této době se také otevírá možnost přihlásit se do některé z existujících KPZ a zajistit si tak čerstvou zeleninu a další produkci na celou sezónu.

Připojujeme pár tipů, kde si můžete vybírat

Nicméně neváhejte, nabídka každého z farmářů je omezená a platí jen do naplnění kapacit.

 

Hledáte farmáře, k němuž jste to neměli daleko?
Mrkněte na ADRESÁŘ FARMÁŘŮ, třeba tam najdete toho „pravého“.

Díky KPZ se spotřebitelé a zemědělci stávají rovnocennými parťáky

Komunitou podporované zemědělství (KPZ) propojuje většinou malé, rodinné, ekologicky hospodařící zemědělce se skupinou odběratelů tzv. podílníků. Tato forma spolupráce zemědělce a spotřebitelů se v České republice poprvé objevila v roce 2009. Může mít různou formu, ale vždy stojí na stejných principech: přímé partnerství mezi zemědělcem a podílníkem bez dalších prostředníků, lokálnost, dlouhodobá vzájemná důvěra a podpora.

Více o KPZ se dozvíte na webu KPZinfo.cz