Bourání komplikované historie: Chemapol, architektura a agrobyznys | Ampi – Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s.

Bourání komplikované historie: Chemapol, architektura a agrobyznys

  • Kalendář21.9.2024
  • MístoPetrohradská kolektiv, Petrohradská 438/13, 101 00 Praha 10-Vršovice
  • Čas15.00 - 18.00

V rámci odpolední akce bienále Ve věci umění nazvané „Bourání komplikované historie“ vás zveme na jedinečnou exkurzi a diskuzi zaměřenou na administrativní budovu Chemapol-Investa, významný příklad socialistické moderny v Praze.

Exkurze s architektkou Zdenkou Novákovou a kurátorkou Helenou Huber-Doudovou

Budova Chemapol-Investa, realizovaná v letech 1966–1970, je ukázkou monumentální architektury z éry socialismu a významným dílem architektky Zdenky Novákové. Její projekt, známý jako „palác v zahradě s terasovitým řešením přízemí“, zahrnuje dvanáctipodlažní deskovou budovu s uměleckými díly, která byla vytvořena speciálně pro tento prostor. V současnosti je však budova ohrožena demolicí, což vyvolává vášnivé debaty o zachování architektonického dědictví.

Zdenka Nováková, která získala ocenění za své návrhy a výstavy, a Helena Huber-Doudová, kurátorka Sbírky architektury Národní galerie Praha, vás provedou tímto unikátním dílem, přiblíží jeho historický a umělecký kontext a podělí se o osobní pohledy na jeho budoucnost.

Diskuze v Petrohradská kolektiv

Po exkurzi bude následovat diskuze v Petrohradská kolektiv s Pavlem Rotterem a Zuzanou Vlasatou, moderovaná Tomášem Uhnákem. Budeme se zabývat otázkami spojenými se zachováním architektonických památek z období socialismu a vlivem současného urbanismu na historické budovy.

O účinkujících:

  • Zdenka Nováková – Renomovaná architektka, která vyhrála soutěž na návrh budovy Chemapol-Investa. Je také pedagogička a teoretička, jejíž práce je úzce spjata s výtvarným uměním.
  • Helena Huber-Doudová – Kurátorka Sbírky architektury Národní galerie Praha, specialistka na architekturu a autorka významných publikací o moderní architektuře.

Přijďte se dozvědět více o důležitosti a ohrožení architektonického dědictví a zapojte se do debaty o budoucnosti historických budov v kontextu současného urbanismu.

Obě akce můžete sledovat také na Facebooku:

https://www.facebook.com/events/1005379754192760

https://www.facebook.com/events/1153673739196997