Iniciativy komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) a další místní potravinové komunity a spolky zažívají v České republice boom. Jejich cílem je nejen získat zdravé potraviny od ekologických zemědělců, ale rozvíjet blízké vztahy v místě, důvěru a férovou spolupráci na kratší či delší vzdálenost. Jak mohou tyto iniciativy spolupracovat a propojovat se? O tom bude červencové setkání KPZkoALICE.
Jedním z příkladů rozvíjející spolupráce jsou společné objednávky, které řeší téměř každá KPZ. Jak se ukazuje, některé komunity například v Praze už začínají řešit objednávky společně. Jak se jim to daří? Jak spolupráci posunout dál a zefektivnit? To bude hlavní téma večera. Přijďte o něm diskutovat, sdílet své vlastní zkušenosti a hledat další cesty spolupráce ve čtvrtek 8. 7. od 19:30 hod.
Mezi našimi milými hosty budou:
Vraťka se potkala s tématem komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) v roce 2015, kdy společně s přáteli založila v Praze KPZ CooLAND, kde poslední dva roky koordinovala Buvolí odběratelskou skupinu ve spolupráci s Buvolí farmou Ohař. Před dvěma lety se pustila do nového dobrodružství a zorganizovala s dalšími parťáky první solidární dovoz citrusů z Řecka v evropské síti Koinobio. Byl to impuls, který Vraťku vedl k založení vlastní, zatím neformální iniciativy, Výdejna chutí. V současné době Výdejna chutí několikrát do roka přiváží do České republiky bio citrusy a další potraviny od agroekologicky hospodařících zemědělců v Řecku. Do spolupráce se tu zapojují jednotlivci i celé komunity. Jak tahle spolupráce funguje? Jak by se mohla rozvíjet dál? Vraťka představí historii i další plány Výdejny chutí.
Alča Wranová – Pospolí
Alča je součástí zakladatelského a koordinačního týmu Pospolí (dříve KPZ CooLAND), kde jsou mimořádné objednávky nejen od místních zemědělců nadstavbou KPZ. Iniciativa navíc od počátku přizývá ke spolupráci i další pražské komunity právě ke společným odběrům. V roce 2016 například vznikla spolupráce s Honzou Ročkem, který nabídl do KPZky olivový olej od jeho přátel z Řecka. Objednalo si několik lidí dohromady asi 15 litrů… časem se k mimořádným odběrům přidali další přátelé i pražské iniciativy. A tak výdejním místem v roce 2020 proteklo 2200 litrů oliváče. A k tomu množství dalších produktů od spřátelených místních zemědělců z Čech. Jaké tyto aktivity nesou ovoce, úskalí i výzvy? Alča bude sdílet své praktické zkušenosti koordinátorky mimořádných objednávek.
www.pospoli.cz, laskakekrajine.tumblr.com
Registrujte se na webinář do 8. 7. 2021 do 12:00 hod. prostřednictvím online formuláře zde. V den konání webináře vám přijde odkaz na připojení prostřednictvím Zoom.
Připojte se k události na Facebooku: https://www.facebook.com/events/2926724160902882
V případě dotazů nás můžete kontaktovat na sarkak@asociaceampi.cz (Šárka Krčílková)
Foto: Giulia May on Unsplash
—-
Webinář pořádá asociace AMPI . Akce je finančně podpořena Hl. m. Praha v rámci projektu “KPZ pro Prahu” a Evropskou unií v rámci Erasmus+ projektu “Food&More – Consumer education for food citizens”.