Webinář: Jak na spolkové obchody? | Ampi – Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s.

Webinář: Jak na spolkové obchody?

Akce již proběhla
  • Kalendář13.5.2021
  • Místo
  • Čas18:00 - 20:00

Spolkové a družstevní obchody zprostředkovávají svým členům přístup k lokálně produkovaným potravinám. Sdružují dodavatele (ekozemědělce, zpracovatele a výrobce) a spotřebitele a vytváří mezi nimi přímé spojení bez prostředníků. Snaží se při tom být co nejvíce bezobaloví a fér k lidem i životnímu prostředí. Právě takové obchody rostou už i v České republice.

Zveme vás na webinář, kde se můžete potkat se zástupci několika spolkových a družstevních obchodů. Každý z nich má trochu jiné pozadí vzniku, jinou formu a nachází se v jiné fázi vývoje. Sdílí ale vizi utváření světa založeného na důvěře, vzájemném respektu, solidaritě a otevřené spolupráci. Během webináře se dozvíte, jak fungují prakticky, s jakými radostmi a obtížemi se potkávají a kam chtějí směřovat dál.

Hosté večera

Mezi našimi milými hosty budou:

Markéta Vinkelhoferová – expertka na enviro-sociální podnikání

Markéta se dlouhodobě věnuje environmentálnímu a sociálnímu podnikání a působí v řadě organizací. Je předsedkyní správní rady Tématické sítě pro sociální ekonomiku TESSEA, je spoluzakladatelkou Fair&Bio družstva, stála u zrodu Obživy a je dlouhodobě zapojená do komunitou podporovaného zemědělství. Své zkušenosti Markéta sdílí jako poradkyně Českého sociálního podnikání. Více o Markétě se můžete dočíst v článku Roztleskávačka důstojného života.

www.fair-bio.cz

Tereza Kulhánková – spoluzakladatelka HOJNOST

Tereza je spoluzakladatelkou spolku Hojnost, společenství lidí, které spojují dvě věci: žijí na Tišnovsku a rozhodli se vzít zodpovědnost za svůj život a prostředí, ve kterém žijí, do vlastních rukou. Do Tišnovské spižírny si společně objednávají lokální (bio)potraviny. Od místních zemědělců odebírají čerstvou zeleninu. Vytváří semínkovnu, aby na svých zahrádkách mohli pěstovat sami. A nově své aktivity rozšiřují i o bezobalový obchod přístupný nejen členům spolku. Více o Tereze a Hojnosti v rozhovoru ze série Zpátky k jídlu: Nejen o hojnosti.

www.hojnost.org

Lukáš Linha – spoluzakladatel Spolkového obchodu BEZ v Písku

Lukáš společně se svými přáteli založil před pár lety bezobalový obchod v Písku. Nedávno se ale rozhodli, že chtějí koncept obchodu posunout dál, přejít ze soukromého vlastnictví do společného a stát se součástí sociální ekonomiky. Jak se tahle proměna daří?

spolecne.vazenezbozi.cz

Leoš Longauer – člen koordinačního týmu Spolkového bio obchodu OBŽIVA 

Leoš Longauer se připojil do prvního pražského spolkového bio obchodu Obživa už v jeho počátcích. Pomohl v roce 2019 přetavit krásnou ideu do reality a patří mezi klíčové členy, kteří jsou motorem celé iniciativy. Obživa sdružuje ekozemědělce, zpracovatele, výrobce a spotřebitele bez dalších prostředníků. Vybudování a provoz spolkového obchodu je financováno z investičních příspěvků a členských příspěvků členů spolku. To umožňuje Obživě dodávat zboží za nákladové ceny, tedy bez marže. Leoš je také členem iniciativy Pospolí. Více o Obživě v pořadu Nedej se: Přijímat a vracet.

www.obziva.cz

Registrace

Registrujte se na webinář do 12. 5. 2021 prostřednictvím online formuláře zde. V den konání webináře vám přijde odkaz na připojení prostřednictvím Zoom.

Kontakty

V případě dotazů nás můžete kontaktovat na jana@asociaceampi.cz (Jana Kožnarová)

—-

Webinář organizuje PRO-BIO LIGA a asociace AMPI ve spolupráci: Bez obchod, Fair&Bio pražírna, Hojnost, Obživa, Slušná firma. Webinář se může uskutečnit díky projektu ekoporadnypraha.cz s finanční podporou Hlavního města Prahy.